Kontakta oss på 010-516 70 90

GDPR – Datainspektionens första granskning är klar

Juristen i Ängelholm

Första granskningen är klar.

Den 25 maj 2018 började ett nytt kapitel för behandling* av personuppgifter. Kort därefter påbörjade Datainspektionen en granskning om 362 företag och myndigheter hade utsett ett dataskyddsombud.

Rapporten, som blev klar i slutet av oktober, visar att ca 16 % av myndigheterna och ca 17 % av företagarna antingen inte hade utsett ett dataskyddsombud eller inte meddelat Datainspektionen om vem som utsetts. Myndigheterna och företagen fick reprimand eller föreläggande, förenklat kan man säga att de måste åtgärda felen om de inte gjorde detta under granskningen.

Läs hela datainspektionens rapport här. 

På återseende,
Marie-Louise Silfwerax,
Affärsjurist

*Behandling av personuppgifter är ett samlat begrepp där man i egenskap av företagare, utövare av hobbyverksamhet, i samband med myndighetsutövning , föreningar och andra i en yrkesroll hanterar personuppgifter. Exempel på behandling är mail-korrespondens, inlägg på företagarens sociala sidor från kund, köp via internet eller butik, telefonkontakter i mobilen, anställningsavtal.

OBS! Denna blogg skrivs för att sprida information och ger således inget råd i specifika fall. Vill du veta exakt hur det ser ut för dig, ber vi dig kontakta oss.