Kontakta oss på 010-516 70 90

Bruksvärde – vad är det?

Juristen i Ängelholm

Vid bodelning finns en huvudregel om hälftendelning av makarnas giftorättsgods, alltså av allt som inte är skrivet som enskild egendom (11:3 ÄktB). Detta kan verka enkelt vid en första anblick, det är väl bara att dela marknadsvärdet på två?

Visserligen fungerar det att egendom värderas till dess marknadsvärde i många fall, men när två personer som bott tillsammans flyttar isär uppstår ofta stora kostnader för att skaffa sig nytt bohag för den ena parten. Just bohag såsom möbler och redskap som behövs i ett hushåll värderas därför ofta till ett så kallat bruksvärde.

Bruksvärdet överstiger då marknadsvärdet för att väga upp för den kostnad som uppstår för ena parten som behöver köpa en ny hushållsartikel eller möbel. Andrahandsvärdet på exempelvis en soffa är långt under dess inköpsvärde varför bruksvärdet utgår ifrån en soffas faktiska värde sett från behovet av att ha en soffa. Detta värde överstiger dock inte nypriset för en soffa. Värt att notera är att det inte är den enskilda individens behov av att ha en soffa som ger upphov till bruksvärdet utan det är från en genomsnittlig konsuments perspektiv. Något affektionsvärde eller liknande ingår alltså inte i bruksvärdet.

På återseende,
Caroline Axrud,
Juristassistent

OBS! Denna blogg skrivs för att sprida information och ger således inget råd i specifika fall. Vill du veta exakt hur det ser ut för dig, ber vi dig kontakta oss