Kontakta oss på 010-516 70 90

Fåmansföretag och beskattning – del 2 av 3

Hur beskattas en fåmansföretagare? 

Det finns olika inkomstslag för en fysisk person där denne kan beskattas. Inkomstslaget tjänst, kapital och näringsverksamhet. 

För en fåmansföretagare ska särskilda regler tillämpas (1) när denna tar ut utdelning eller gör en kapitalvinst, till exempel vid försäljning av andelarna man har i aktiebolaget. 

Beroende på om fåmansföretagarens andelar är kvalificerade eller inte, så sker beskattningen i olika inkomstslag, och då blir även skatten olika. I nästa inlägg kommer jag gå in på hur beskattningen ser ut. 

I inkomstslaget tjänst beskattas man med cirka 32-35% upp till 523 200 kr (för 2021). Inkomst över denna skiktgräns betalas en extra skatt på 20%. Därför kan skatten bli upp till 57% på tjänstebaserad inkomst.

I inkomstslaget kapital är skatten 30% för kapitalvinster, men om det rör sig om vinst på andelar i ett onoterat bolag så är skatten 25%. 

Som vi ser ovan blir skattekonsekvenserna, och hur mycket en person betalar i skatt, väldigt olika beroende på i vilket inkomstslag det ska beskattas. 

I nästa inlägg kommer du kunna läsa om hur man kan tänka och lägga upp den årliga utdelningen för att hålla nere skatten. 

På återseende,
Alva
Juristassistent och blivande jurist.

(1) Inkomstskattelagen 57 kap.

OBS! Denna blogg skrivs för att sprida information och ger således inget råd i specifika fall. Vill du veta exakt hur det ser ut för dig, ber vi dig kontakta oss.