Kontakta oss på 010-516 70 90

Nödtestamente

Juristen i Ängelholm
Ibland har man inte möjlighet att upprätta ett testamente. Man befinner sig i nödsituation, men önskar fördela sin tillhörigheter till speciella personer eller föreningar. 
 
I 10 kap. 1 § Ärvdabalken stadgas formkraven för ett giltigt testamente, det skall upprättas skriftligen i samtida närvaro av två vittnen. Nödtestamentets syfte är att möjliggöra för testator att förordna om sin kvarlåtenskap vid sjukdom eller nödfall när det inte finns möjlighet att upprätta testamente enligt huvudregeln.
 
Undantaget möjliggör för testator att antingen skriftligen utan vittnen, eller muntligen inför två vittnen, uttrycka sin yttersta vilja. Det förstnämnda brukar benämnas holografiskt testamente och det andra för muntligt testamente. 
 
Ett holografiskt testamentet skall vara egenhändigt författat och undertecknat av testatorn. Det kan därmed vara skrivet antingen för hand, eller på en dator för att sedan skrivas under för hand. Däremot är inte ett SMS-meddelande giltigt som nödtestamente då det inte finns någon möjlighet för namnteckning.
 
Det muntliga testamentet får endast nyttjas när det inte är möjligt att upprätta ett skriftligt. Ett sådant exempel är då testatorn ligger på dödsbädden och det skulle vara inhumant att kräva att ett skriftligt testamente upprättas. Man ser gärna att vittnena som stöd för det de har bevittnat, gör en anteckning om hur testatorn vill förordna om sin kvarlåtenskap. 
 
Nödtestamentets giltighet upphör tre månader efter att testatorn haft möjlighet att upprätta testamente enligt formkraven i 10 kap. 1 §. 

 

På återseende,
Alva
Juristassistent

OBS! Denna blogg skrivs för att sprida information och ger således inget råd i specifika fall. Vill du veta exakt hur det ser ut för dig, ber vi dig kontakta oss.